Home / Volume 61 / Issue 2 / DOI: 10.2376/0003-925X-61-57
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Effects of different temperatures on virulence factors and antimicrobial resistance of Aeromonas isolated rom retail food

Einfluss unterschiedlicher Temperaturen auf die Virulenzfaktoren und die antimikrobielle Resistenz von Aeromonas Isolaten aus Lebensmitteln

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Affiliation
1 Department of Biology, Faculty of Science and Arts, Ahi Evran University, 40200 Kırsehir , Turkey
2 Doctor Behçet Uz Hospital for Child Diseases Education and Research, 35210 Konak/Izmir , Turkey

Dr. Ergin Kariptas,
Department of Biology
Faculty of Sciences and Arts,
Ahi Evran University
40200 Kırs¸ehir,
Turkey,
ekariptas@ahievran.edu.tr

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(2), 57–62; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-57
Abstract

The aim of this study was to evaluate the public health significance of representative motile Aeromonas isolates, which were mainly isolated from different foods, and to determine the effects of different temperatures on virulence factors such as hemolysin, protease, lipase and nuclease. The influence of different temperatures (+4 °C, +25 °C and +37 °C) on virulence factors of 40 isolates of Aeromonas (A.) spp. (A. hydrophila, A. caviae and A. sobria) was investigated. All isolates could produce hemolysin, protease, lipase, and nuclease at +37 °C, +25 °C and +4 °C; however, these virulence associated factors were produced faster at +37 °C and +25 °C than at +4 °C. All Aeromonas species were also tested for antibiotic resistance patterns and were found to be resistant to ampicillin, yet sensitive to imipenem, ciprofloxacin and amikacin antibiotics.

Zusammenfassung

Ziel dieser Studie war es, die Bedeutung von repräsentativen beweglichen Aeromonas Isolaten, welche hauptsächlich aus verschiedenen Lebensmitteln stammten wurden, für die öffentliche Gesundheit zu beurteilen, sowie den Einfluss verschiedener Temperaturen auf Virulenzfaktoren, wie Hämolysin, Protease, Lipase und Nuklease, zu ermitteln. Der Einfluß verschiedener Temperaturen (+4 °C, +25 °C und +37 °C) auf die Virulenzfaktoren wurde bei 40 Aeromonas (A.) spp. Isolaten untersucht (A. hydrophila, A. caviae und A. sobria). Alle Isolate produzierten Hämolysin, Protease, Lipase und Nuklease bei +37 °C, +25 °C und +4 °C; jedoch wurden diese Virulenzfaktoren bei +37 °C und +25 °C schneller exprimiert als bei +4 °C. Alle Aeromonas Spezies wurden auch auf Antibiotikaresistenzen untersucht, wobei sie als resistent gegenüber Ampicillin, jedoch empfindlich für Imipenem, Ciprofloxacin und Amikacin ermittelt wurden.

Keywords
Aeromonas
virulence
temperatures
antimicrobial resistance
Schlüsselwörter
Aeromonas
Virulenz
Temperaturen
antimikrobielle Resistenz
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