Effects of different temperatures on virulence factors and antimicrobial resistance of Aeromonas isolated rom retail food
Einfluss unterschiedlicher Temperaturen auf die Virulenzfaktoren und die antimikrobielle Resistenz von Aeromonas Isolaten aus Lebensmitteln
Dr. Ergin Kariptas,
Department of Biology
Faculty of Sciences and Arts,
Ahi Evran University
40200 Kırs¸ehir,
Turkey,
ekariptas@ahievran.edu.tr
The aim of this study was to evaluate the public health significance of representative motile Aeromonas isolates, which were mainly isolated from different foods, and to determine the effects of different temperatures on virulence factors such as hemolysin, protease, lipase and nuclease. The influence of different temperatures (+4 °C, +25 °C and +37 °C) on virulence factors of 40 isolates of Aeromonas (A.) spp. (A. hydrophila, A. caviae and A. sobria) was investigated. All isolates could produce hemolysin, protease, lipase, and nuclease at +37 °C, +25 °C and +4 °C; however, these virulence associated factors were produced faster at +37 °C and +25 °C than at +4 °C. All Aeromonas species were also tested for antibiotic resistance patterns and were found to be resistant to ampicillin, yet sensitive to imipenem, ciprofloxacin and amikacin antibiotics.
Ziel dieser Studie war es, die Bedeutung von repräsentativen beweglichen Aeromonas Isolaten, welche hauptsächlich aus verschiedenen Lebensmitteln stammten wurden, für die öffentliche Gesundheit zu beurteilen, sowie den Einfluss verschiedener Temperaturen auf Virulenzfaktoren, wie Hämolysin, Protease, Lipase und Nuklease, zu ermitteln. Der Einfluß verschiedener Temperaturen (+4 °C, +25 °C und +37 °C) auf die Virulenzfaktoren wurde bei 40 Aeromonas (A.) spp. Isolaten untersucht (A. hydrophila, A. caviae und A. sobria). Alle Isolate produzierten Hämolysin, Protease, Lipase und Nuklease bei +37 °C, +25 °C und +4 °C; jedoch wurden diese Virulenzfaktoren bei +37 °C und +25 °C schneller exprimiert als bei +4 °C. Alle Aeromonas Spezies wurden auch auf Antibiotikaresistenzen untersucht, wobei sie als resistent gegenüber Ampicillin, jedoch empfindlich für Imipenem, Ciprofloxacin und Amikacin ermittelt wurden.