Comparison of proximate and fatty acid composition of the flesh of wild and cultured fish species
Vergleich der Grundzusammensetzung und der Fettsäurezusammensetzung von wilden und gefarmten Fischarten
Tolga Dincer
Aegean University Faculty of Fisheries
Department of Fishery and Fish Processing
Technology
35100 Bornova-Izmir
Turkey
tolga.dincer@ege.edu.tr
The proximate and fatty acid compositions of the flesh of cultured and wild common dentex (Dentex dentex), brown meagre (Sciaena umbra) and sharp-snout sea bream (Diplodus puntazzo) were evaluated. In all batches, cultured fish had higher values of fat contents. The lipids of cultured sharp-snout sea bream contained significantly (p<0.05) higher proportions of 18:1n-9cis, 20:1n-9, 22:1n-9, 18:2n-6cis and 22:2cis than the wild form. In addition, cultured common dentex contained significantly (p<0.05) higher proportions of 14:0, 20:1n-9, 18:2n-6cis, 20:5n-3cis and 22:6n-3. For these two species, the total polyenoic fatty acids content and the n-3/n-6 ratio were higher in the cultured than in the wild forms. Cultured brown meagre contained significantly (p<0.05) higher proportions of 14:0, 20:0, 16:1, 18:1n-9cis, 20:1n-9, 22:1n-9, 24:1n-9, 18:2n-6cis, 20:5n-3cis and 22:6n-3 than wild brown meagre. The total monoenoic and polyenoic fatty acid contents were higher in the cultured brown meagre, whereas the corresponding total saturated fatty acid content and the n-3/n-6 ratio were lower.
Es wurde die Grundzusammensetzung und die Fettsäurezusammensetzung von drei gefarmten und wilden Fischarten, Zahnbrasse (Dentex dentex), Brauner Adlerfisch (Sciaena umbra) und Spitzbrasse (Diplodus puntazzo) untersucht. Bei allen drei Fischarten war der Fettgehalt der gefarmten Fische hoch. Die Lipide der gefarmten Spitzbrasse enthalten teilweise beträchtlich höhere Gehalte an 18:1(n-9)cis, 20:1(n-9), 18:2(n-6)cis und 22:2cis als die Wildfänge (p<0,05). Bei den gefarmen Zahnbrassen sind die Fettsäuren 14:0, 20:1(n-9), 18:2(n-6)cis, 20:5(n-3)cis und 22:6(n-3) höher als bei den Wildfängen (p<0,05). Bei den gefarmten Tieren dieser zwei Fischarten war der Gesamtgehalt an hochungesättigten Fettsäuren und der Quotient (n-3)/(n-6) höher als bei den Wildfängen. Bei den gefarmten Braunen Adlerfischen lagen die Gehalte an den Fettsäuren 20:0, 16:1, 18:1(n-9)cis, 20:1(n-9), 22:1(n-9), 24:1(n-9), 18:2(n-6)cis, 20:5(n-3)cis und 22:6(n-3) teilweise erheblich höher als bei den Wildfängen (p<0,05). Bei dieser Fischart lagen die einfach ungesättigten Fettsäuren und die mehrfach ungesättigten Fettsäuren bei den gefarmten Tieren hoch, während die gesättigten Fettsäuren und der Quotient (n-3)/(n-6) niedrig waren.