Home / Volume 61 / Issue 6 / DOI: 10.2376/0003-925X-61-229
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Sheep and goat raw milk consumption: a hygienic matter of concern?

Konsum von Schaf- und Ziegenrohmilch: ein Grund zur Sorge aus hygienischer Sicht?

Show Less
Affiliation
1 Institute of Milk Hygiene, Milk Technology and Food Science, Department for Farm Animals and Veterinary Public Health of the Veterinary Medical University of Vienna, Veterinärplatz 1, 1210 Vienna , Austria

Dagmar Schoder
Institute of Milk Hygiene, Milk Technology and Food
Science, Department for Farm Animals and
Veterinary Public Health of the Veterinary Medical
University of Vienna,
Veterinärplatz 1, 1210 Vienna, Austria;
dagmar.schoder@vetmeduni.ac.at

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(6), 229–234; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-229
Abstract

Within Europe, Austria has the second-highest share in direct selling of milk and milk products. All food business operators, including dairy farmers, offering onfarm sale of milk and milk products have a legal responsibility to produce safe food. The aim of this study was to determine the prevalences of major foodborne pathogens in sheep and goat bulk tank milk samples, and to evaluate whether the raw milk meets the food safety legal requirements. Sheep and goat raw milk of high-quality should have a low bacteria count (≤ 5.0 x 105 cfu/ml) and be free of human pathogens.

Fifty-three farms were selected from a database of registered dairies maintained at the veterinary directorate county council. Farms were selected on the basis that milk was either sold directly or processed to cheese. A total of 53 bulk tank milk (BTM) samples were collected during the hygiene inspection of each farm and examined for standard plate counts (SPC), coliforms, E. coli and Staphylococcus aureus (SA). Additionally, a total of 160 BTM samples were checked for the presence of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Cronobacter spp., Campylobacter jejuni and Yersinia enterocolitica.

In this study 49.1 % and 11.3 % of the BTM samples exceeded the legal limit of 5.0 x 105 cfu/ml for SPC and 2.0 x 103 cfu/ml SA, respectively. Foodborne pathogens were isolated from 6.3 % (10/160) of the BTM samples. Campylobacter jejuni, Cronobacter spp., Salmonella spp. and Yersinia enterocolitica were detected in 1.3 %, 0.6 %, 1.3 % and 3.1 % of BTM samples, respectively, whereas Listeria monocytogenes could not be detected in any of the tested samples.

Zusammenfassung

Österreich hat innerhalb von Europa die zweithöchste Direktvermarkterquote für Milch und Milchprodukte. Alle Lebensmittelhersteller und bäuerliche Direktvermarkter sind gesetzlich verpflichtet ihrer Sorgfaltspflicht nachzukommen. Ziel dieser Studie war es, die Wiederfindungsrate der wichtigsten lebensmittelpathogenen Krankheitserreger in Schaf- und Ziegentankmilch zu bestimmen und festzustellen, ob Rohmilch den lebensmittelrechtlichen Vorschriften entspricht. Rohe Schaf- und Ziegenmilch von hoher Güteklasse darf nur wenige Bakterien (≤ 5.0 x 105 KBE/ml) und keine humanpathogenen Krankheitserreger enthalten.

53 bäuerliche Milchdirektvermarkter wurden aus der entsprechenden Datenbank der Landesveterinärbehörde ausgewählt und besucht. Im Rahmen einer Hygieneinspektion wurden insgesamt 53 Tankmilchproben (BTM) gezogen und die Gesamt keimzahl (SPC), der Gehalt an coliformen Keimen, E. coli und Staphylococcus aureus (SA) bestimmt. Zusätzlich wurden insgesamt 160 BTM-Proben auf das Vorkommen von Salmonella spp. Listeria monocytogenes, Cronobacter spp., Campylobacter jejuni und Yersinia enterocolitica untersucht.

In dieser Studie überstiegen 49.1 % bzw. 11.3 % der BTM-Proben die gesetzlichen Grenzwerte von 5.0 x 105 cfu/ml für die Gesamtkeimzahl (SPC) und 2.0 x 103 cfu/ml für Staphylococcus aureus. Lebensmittelpathogene Krankheitserreger wurden in 6.3 % (10/160) aller BTM-Proben nachgewiesen. Campylobacter jejuni, Cronobacter spp., Salmonella spp. und Yersinia enterocolitica wurden in 1.3 %, 0.6 %, 1.3 % and 3.1 % der BTM-Proben isoliert, hingegen konnte Listeria monocytogenes in keiner der getesteten Proben nachgewiesen werden.  

Keywords
prevalence
foodborne pathogens
goat
sheep
raw milk
hygiene
Schlüsselwörter
Prävalenz
lebensmittelbedingte Krankheitserreger
Ziege
Schaf
Rohmilch
Hygiene
Share
Back to top