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1) Institute for Fruit Growing, Minsk-Belarus; 2) Department of Food Engineering, Faculty of Agricultural, Selcuk University, 42031 Konya-Turkey; 3) Department of Soil Science and Plant Fertilization, Selçuk University, Konya-Turkey; 4) Department of Medicinal Laboratory, College of Health Care University of Selçuk, 42031 Konya-Turkey; 5) Department of Food Science & Nutrition, College of Food and Agricultural Sciences, King Saud University, Riyadh-Saudi Arabia

Macro- and micro-nutrient element contents of some fruit growing in Minsk, Belarus

Mineralstoffe und Spurenelemente in Obst aus Minsk, Belarus

Vyacheslav Samus1), Mehmet Musa Özcan2), Mustafa Harmankaya3), Birol Özkalp4), Fahad Al Juhaimi5)


Summary

Mineral contents of several fruits growing in Minsk in Belarus were determined by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry (ICP-AES). The highest K (19141 mg/kg) was found in redberry sample, followed by red plum (big) (13352 mg/Kg), strawberry (13287 mg/Kg), blackberry (12896 mg/kg), yellow grape (12215 mg/kg), yellow plum H1 (12438 mg/kg), yellow plum H2 (12124 mg/kg), black grape (big) (11472 mg/kg), black grape (small) (11692 mg/kg), red plum (small) (10743 mg/Kg) and grape (red) (10572 mg/kg). P contents of fruits changed between 394 mg/kg wild apple) and 3422 mg/kg (redberry). Cr, Mo, Ni and Pb were found in very low concentrations. Generally, while Cu contents of fruits change between 1.6 mg/Kg (red hybrit apple) and 8 mg/kg (red berry), Fe contents ranged from 12.5 mg/kg (yellow pear) to 51.4 mg/kg (black berry). It appears that fruits could serve as good source of some nutrients.

Zusammenfassung

Der Mineralstoffgehalt verschiedener Obstsorten wurde durch induktiv gekoppelte Plasma-Atomemissionsspektrometrie (ICP-AES) bestimmt. Der höchste Kaliumgehalt (19.141 mg/kg) wurde in Holunderbeeren festgestellt, gefolgt von roten Pflaumen (groß) (13.352 mg/kg), Erdbeeren (13.287 mg/kg), Brombeeren (12.896 mg/kg), gelben Trauben (12.215 mg/kg), gelbe Pflaumen der Sorte H1 (12.438 mg/kg), gelbe Pflaumen der Sorte H2 (12.124 mg/kg), schwarze Trauben (groß) (11.472 mg/kg), schwarze Trauben (klein) (11.692 mg/kg), rote Pflaumen (klein) (10743 mg/kg) und rote Trauben (10572 mg/kg). Der P-Gehalt (Phosphorgehalt) betrug bei den Früchten zwischen 394 mg/kg (Wildapfel) und 3422 mg/kg (Rotebeeren). Cr (Chrom), Mo (Molybdän), Ni (Nickel) und Pb (Blei) wurden nur in sehr niedrigen Konzentrationen festgestellt. Obst und Beerenfrüchte können somit eine gute Quelle für bestimmte Mineralstoffe und Spurenelemente sein.

Keywords: Fruits, heavy metal, macro- and micro-nutrient elements, ICP-AES


Schlüsselwörter: Obst, Mineralstoffe, Spurenelemente, Schwermetalle, ICP-AES


Korrespondenzadresse E-Mail

mozcan@selcuk.edu.tr

Weitere Informationen zum Beitrag

  • Arch Lebensmittelhyg 67, 25–28 (2016)
  • DOI 10.2376/0003-925X-67-25

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co. ISSN 0003-925X

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