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1) Department of Dairy Technology, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of Life Sciences, 60-624 Poznan, Poland; 2) Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznan University of Life Sciences, 62-002 Suchy Las, Poland

An attempt at the specification of common cleanliness limits for abiotic surfaces in dairy processing plants based on ATP bioluminescence

Untersuchungen zur Festlegung allgemeiner Sauberkeitsgrenzwerte für abiotische Oberflächen in Molkereianlagen mittels ATP-Biolumineszenz

Dorota Cais-Sokolinska1), Jacek Wójtowski2), Jan Pikul1), Anna Dobrzanska1)


Summary

The aim of this study was to specify a common cleanliness limit for abiotic surfaces in the processing plant environment based on ATP bioluminescence. Analyses were conducted on a total of 16 surfaces of 304L and 316L stainless steel and roughness indices Ra of 0.6 to 4.0 μm and IIa and IIIb finish. The machinery was located in five departments of three different milk processing plants. Counts of aerobic mesophilic bacteria were determined using the conventional microbiological method. The actual microbial loads of the surfaces ranged from 0.2 to 25.2 cfu/cm2 and bioluminescence values ranged from 20 to 7800 RLU. Analyses were conducted only on clean surfaces (< 4 cfu/cm2). Within one plant or even one department, common cleanliness ranges may not be determined for different devices on the basis of ATP bioluminescence. Admissible ATP bioluminescence per cm2 was determined for the surfaces of a coagulation tank (2.5 RLU), a cheese curd press (3.2 RLU), a cheese vat (3.8 RLU), a moulding and pressing column (1.6 RLU) and a packing device (4.6 RLU) installed in different processing plants.

Zusammenfassung

Das Ziel dieser Studie war die Bestimmung gemeinsamer Sauberkeits-Grenzwerte für abiotische Oberflächen mittels ATP-Biolumineszenz. Es wurden insgesamt 16 Oberflächen aus rostfreiem Stahl vom Typ 304L und 316L mit einer Rauheit von 0.6 bis 4.0 μm Ra und mit der Veredelung IIa und IIIb untersucht. Die beprobten Objekte befanden sich in fünf Abteilungen in drei Milchverarbeitungsbetrieben. Gleichzeitig wurden mit den Techniken der klassischen Mikrobiologie die aeroben, mesophilen Bakterien bestimmt. Die tatsächliche Oberflächenbelastung lag zwischen 0.2 und 25.2 KBE/cm2, die Biolumineszenz betrug 20 bis 7800 RLU. Für die Auswertung wurden ausschließlich saubere Oberflächen (< 4 KBE/cm2) genutzt. Innerhalb eines Betriebes oder einer Abteilung können keine allgemeingültigen Sauberkeits-Grenzwerte für verschiedene Geräte durch die ATP-Biolumineszenz festgelegt werden. Es wurden jedoch akzeptable ATP-Biolumineszenzen für Oberflächen von 1 cm2 für Gerinnungsbehälter (2.5 RLU), Quarkbruchpressen (3.2 RLU), Käsekessel (3.8 RLU), Form- und Presssäulen (1.6 RLU) und Verpackungsmaschinen (4.6 RLU) bestimmt.

Keywords: bioluminescence, cleanliness, ATP, monitoring, dairy


Schlüsselwörter: Biolumineszenz, Sauberkeit, ATP, Überwachung, Molkerei


Korrespondenzadresse E-Mail

jacwojto@gmail.com

Weitere Informationen zum Beitrag

  • Arch Lebensmittelhyg 67, 12–16 (2016)
  • DOI 10.2376/0003-925X-67-12

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co. ISSN 0003-925X

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