Dies ist eine Zusammenfassung. Um den vollständigen Artikel zu lesen, befolgen Sie bitte die Hinweise unterhalb der Zusammenfassung.

1) University of Mardin Artuklu, Gastronomy and Culinary Art, 47100, Mardin, Turkey; 2) University of Harran, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, 63000, Şanlıurfa, Turkey; 3) University of Harran, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Genetic, 63000, Şanlıurfa, Turkey; 4) University of Beykent, Medical Faculty, ­Department of Medical Microbiology, 34520, Istanbul, Turkey; 5) University of Mardin ­Artuklu, Vocational School of Health Services Department, 47100, Mardin, Turkey

Presence of Staphylococcus aureus, staphylococcal enterotoxins and antimicrobial resistance in traditionally ­produced raw milk cheeses

Vorhandensein von Staphylococcus aureus, Staphylokokken Enterotoxinen und ­antimikrobielle Resistenzen in traditionell hergestelltem Rohmilchkäse

Semra Gürbüz1), Oktay Keskin2), Sevil Erdenliğ Gürbilek2), Osman Yaşar Tel2), Akın Yiğin3), Mehmet Demirci4), Cemil Demir5), Hala Hassan1)


Summary

The objectives of this study was to investigate the presence of Staphylococcus aureus, distribution of classical staphylococcal enterotoxin (SE) SEA to SEE, relevant gene/s and antimicrobial resistance pattern of S. aureus isolated from traditionally produced raw milk cheeses. A total of 106 fresh white cheese samples were examined. The 25 (23.6 %) of 106 cheese samples were found to be contaminated with coagulase positive staphylococci (CPS). From 52 isolates identified as S. aureus, one or more SEs was detected in 38.4 % of the isolates by ELISA whereas one or more se genes were detected in 50 % of the isolates by RT PCR. SEE (75 %) and see gene (61.5 %) were detected most ­frequently, whereas SED and sed gene were not detected in any isolates. Overall, 63.5 % of isolates were resistant to antimicrobial agents with 59.6 %, 13.5 %, 5.8 %, 5.8 % and 3.8 % of the isolates were resistant to penicillin, erythromycin, tetracycline, cefoxitin and kanamycin, respectively. The results of this study have revealed that cheeses made from raw milk were highly contaminated with S. aureus, therefore, creates a risk for ­public health due to the presence of enterotoxins as well as resistant strains against ­antimicrobial agents.

Zusammenfassung

Ziel dieser Studie war die Untersuchung von Isolaten aus traditionell hergestelltem ­Rohmilchkäse auf die Präsenz von Staphylococcus aureus, das Vorhandensein der ­klassischen Enterotoxin (SE) Typen SEA-SEE sowie relevanter Gene und Resistenzmuster von S. aureus gegen antimikrobielle Varianten von S. aureus. Insgesamt wurden 106 weiße Frischkäse-Proben untersucht. 25 (23.6 %) der 106 Käseproben waren mit koagulasepositive Staphylokokken (CPS) kontaminiert. Bei 52 der Isolate wurde S. aureus identifiziert, durch ELISA wurden ein oder mehr SEs in 38.4 % der Isolate festgestellt, während ein oder mehr SEE-Gene in 50 % der Isolaten mittels RT-PCR nachgewiesen wurde. SEE (75 %) und SEE-Gen (61,5 %) wurden am häufigsten nachgewiesen, ­während SED und SED-Gene in keinem Isolat gefunden wurden. Insgesamt waren 63,5 % der Isolate resistent gegenüber antimikrobiellen Wirkstoffen. Resistent gegen­über Penicillin, Erythromycin, Tetracyclin, Cefoxitin und Kanamycin erwiesen sich 59,6 %, 13,5 %, 5,8 %, 5,8 % und 3,8 % der Isolate. Die Ergebnisse dieser Studie haben gezeigt, dass Rohmilchkäse stark mit S. aureus kontaminiert ist. S. aureus stellt aufgrund von Enterotoxinen und antimikrobiell resistenter Stämme ein Risiko für die ­öffentliche Gesundheit dar.

Keywords: S. aureus, staphylococcal enterotoxins, enterotoxin genes, antimicrobial resistance, raw milk cheese


Schlüsselwörter: S. aureus, Staphylokokkken Enterotoxine, Enterotoxingene, Resistenzen, Rohmilchkäse


Korrespondenzadresse E-Mail

semragurbuz@gmail.com

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 69,
171–176 (2018)
DOI 10.2376/0003-925X-69-171

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

Um den vollständigen Artikel zu lesen, haben Sie die folgenden Möglichkeiten: