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1) Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Kirklareli University, Kayali Campus, 39100 Kirklareli, Turkey; 2) Institute of Food Quality and Food Safety, Research Center for Emerging Infections and Zoonoses (RIZ), University of Veterinary Medicine ­Hannover, 30559 Hannover, Germany

Microbiological quality assessment of meat and dairy products from small-scale factories in european Side of Turkey

Untersuchungen zur mikrobiologischen Qualität von Fleisch- und Milchproduktion aus Kleinbetrieben der Türkei

Bayram Çetin1), André Becker2), Amir Abdulmawjood2)


Summary

The present study was conducted to investigate the microbiological quality and ­safety of 67 meat and 112 dairy product samples manufactured by small-scale ­factories at the European side of Turkey. The results revealed that the bacteriological quality of the meat and dairy products tested was poor as Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and mold counts were found in 76.1 %, 47.8 %, 25.4 % and 50.7 % meat product samples, respectively, and in 67.0 %, 50.0 %, 2.8 % and 54.5 % dairy product samples respectively. Concerning food safety, E. coli O157 and Listeria monocytogenes were detected by real time PCR assay in 10.5 % and 10.5 % meat product samples, and 5.4 % and 6.3 % dairy product samples, ­respectively. These results indicated a generally poor microbiological quality of a broad variety of products and the existence of foodborne pathogens in these products highlighted serious health issues. Therefore, in order to increase microbiolo­gical safety and quality of products, manufactured in small-scale factories of Turkey, we recommend improving and questioning existing HACCP concepts and conducting a monitoring system as a control of success.

Zusammenfassung

Die vorliegende Studie beschäftigte sich mit Untersuchungen zur mikrobiologischen Qualität und Sicherheit von 67 Fleisch- und 112 Milchprodukten aus Kleinbetrieben der Türkei. Die bakteriologische Qualität der getesteten Produkte stellte sich als mäßig dar, da Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus und Hefen aus 76.1 %, 47.8 %, 25.4 % and 50.7 % aller Fleischprodukte bzw. aus 67.0 %, 50.0 %, 2.8 % und 54.5 % aller Milchprodukte isoliert wurden. Als lebensmittelsicherheitsrelevante Keime wurden E. coli O157 sowie Listeria monocyto­genes in jeweils 10.5 % der Fleischprodukte und in 5.4 % bzw. 6.3 % der Milch­produkte gefunden. Die Ergebnisse zeigten eine allgemein dürftige mikrobiologische Qualität einer großen Vielfalt an Produkten und das Vorkommen von lebensmittel-­assoziierten Krankheitserregern hebt mit Gesundheitsfragen einhergehende Pro­bleme hervor. Um die mikrobiologische Sicherheit und Qualität von Produkten aus Kleinbetrieben der Türkei zu erhöhen, empfehlen wir bestehende HACCP Konzepte zu überdenken und zu verbessern sowie ein Monitoring System zur Erfolgskontrolle zu etablieren.

Keywords: Quality, small-scale factories, dairy products, meat products, ­foodborne pathogens


Schlüsselwörter: Qualität, Kleinbetriebe, Milchprodukte, Fleischprodukte, lebensmittelbedingte Krankheitserreger


Korrespondenzadresse E-Mail

amir.abdulmawjood@tiho-hannover.de

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 69,
14–18 (2018)
DOI 10.2376/0003-925X-69-14

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© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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